gaj urni, Mirogoj

gaj urni, Mirogoj

Kako su potrebe za prostorom neprekidno rasle, Krematorij u Zagrebu je bio suočen s izazovom prilagodbe. U tom kontekstu, donesena je odluka o planiranju novih zidova za urne kako bi se osigurao dovoljan prostor za kremaciju i pohranu urni. No, ova inicijativa nije samo tehnička; ona je osmišljena kako bi se prostor Krematorija dalje unaprijedio.
Novi zidovi ne samo da će riješiti pitanje kapaciteta, već će i dodati estetsku i funkcionalnu vrijednost ovom mjestu. Njihov dizajn pažljivo je osmišljen kako bi se uklopili u okoliš, stvarajući mirna mjesta za odmor i refleksiju za posjetitelje. Materijali korišteni za izgradnju ovih zidova birani su s ciljem očuvanja harmonije s postojećim arhitektonskim stilom Krematorija.
Osim toga, ova inicijativa odražava i poštovanje prema prostoru i okolini. S obzirom na osjetljivu prirodu mjesta, važno je osigurati da svaka promjena doprinosi atmosferi dostojanstva i poštovanja koje Krematorij zaslužuje. Stoga se ovaj projekt ne promatra samo kao izgradnja novih zidova, već kao suptilna transformacija koja će obogatiti duh i integritet ovog mjesta.
Kroz ovaj pristup, Krematorij ostaje ne samo funkcionalan, već i estetski privlačan prostor koji odražava poštovanje prema onima koji su napustili ovaj svijet
.


GODINA:
2016.
AUTORI:

PROJEKTANT: prof.dr.sc. Marijan Hržić, dipl.ing.arh.
AUTORSKA SURADNJA: Davor Mance, dipl.ing.arh.
PROJEKTNA SURADNJA:
Andrea Hržić Šesnić, dipl.ing.arh.

Neda Mrinjek Kliska, dipl. ing. arh.
Žana Radetić, dipl.ing.arh.
Ana-Marija Rem, mag.ing.arch.
Danira Rubeša, mag.ing.arch.
Dragana Knezović Frleta, mag.ing.arh.


LOKACIJA:

groblje Mirogoj, Zagreb