***

Ovaj smo utorak pohodili međunarodni stručni skup „Igra u otvorenom prostoru“ u organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata. Predavanja su bila odlična.

Mnogo se pričalo o tome koliko je igra bitna za razvoj djece (dok mi u Krajobrazima smatramo kako i odraslima igra godi pa nas se često može u uredu zateći gdje slažemo Lego kockice dubeći na glavi.. kostimirani u.. khm.. mrkve), koliko je današnji školski sustav u Europi zastario, koliko se malo polaže na fizičku aktivnost djece i mladih te koliko je to pogubno za razvoj inteligencije kod djece.
Također, mašta je kod mladih ukinuta te zamijenjena crtićima i elektronskim igrama.
Predavači su upozorili da ćemo posljedice toga osjetiti tek za 20-ak godina, a tako nešto je napomenula i baba Vanga.

dsc00048

Nama se čini da je ovaj stručni skup kao stvoren za nas, pošto smo ove godine imali nekoliko projekata koji su uključivali djecu, dječja igrališta ili smo jednostavno djecu pitali za mišljenje.

Jedna od zanimljivijih intervencija je nastala u suradnji sa dječjim vrtićem Srednjaci u sklopu projekta “Izradi mi priču”.
Projekt “Izradi mi priču” su osmislile izvele arhitektice Iva Šimić Erjavec (Diorama d.o.o.), Mia Jurinović i naša KK Kaja.
Ideja projekta je razvijanje dječje mašte smišljanjem priče pomoću simbola.
Prije fizičke intervencije na terenu, održale su prezentaciju djeci iz vrtića, te su zajednički došli do rješenja koje sve elemente i simbole “priča/bajka” mora sadržavati (npr. plavi krug je jezero, zeleni trokut je drvo itd.).

dsc00044

Nakon toga došla je na red faza crtanja simbola na terenu. To se je pokazalo kao prilično zahtjevan ali i zabavan zadatak.
Prva je lokacija bila manja i na njoj je puno manje elemenata i samim time smo ju lakše izveli, ali smo se zato prilično naradili na drugoj.
Ipak, čovjek se osjeća dobro svaki put kada se na otvorenom igra bojama i usput smišlja priču, a naročito kada vidi veselje na licima mališana.

Osim Mie, Ive i Kaje, velika pomoć na terenu bili su domar Saša, Elodie Brunet, Vincent Grivel i Mara Šprljan.

 

 

 

Kad se Perica Kerempuh rodio, za njega su rekli da će ili postati kraljem ili završiti na vješalima. Za Branka, dežurno piskaralo i šerafmajstora Kreativnih Krajobraza nisu čak ni to rekli.